Gyógy- és hasznos növények

mag piaca


Amaránt

GYÓGYÍTÓ DÍSZNÖVÉNYEK

Amaránt -Inka levélzöldség, és csodagabona

amaranthus caudatus

gyogynovenypiac.nanoweb.hu kép

Az amaránt a föld egyik legősibb kultúrnövénye,amely tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Onnan származik ahonnan a kukorica,burgonya,paprika,paradicsom,és a bab érkeztek hozzánk. Amerika felfedezése előtt, az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt, a kukoricával és a babbal eggyütt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Akkori fontosságát támasztja alá az a feljegyzés is miszerint Monetzuma, az utolsó azték uralkodó évente 5000 tonna kukoricát és 3700 tonna amarántmagot kapott ajándékba ( adóba ) alattvalóitól.     Rajtuk kívül termeszették a mayák, az inkák és más elő-kolumbiai népek is. A történelem során az amaránt-féléket zöldnövényként, és szemes terményként egyaránt fogyasztották. Az amarántmag őrleményét sütemények, kekszek, lepényfélék, és kenyér készítéséhez egyaránt felhasználták. Az apró magokból paprikadarálóval, esetleg ( többszöri próbálkozással ) mákdarálóval könnyedén lisztszerű anyagot készíthetünk. Így a malmok kihagyhatóak a folyamatból. A keresztény Európából érkező hódítók számára az amaránt barbár rituálék eszközének számított. Az amaránt az indiánok hitvilága szerint távol tartja a rossz szellemeket. A vallási ritusok megszüntetése végett, Cortez 1519 ben betiltotta az amaránt termesztését. Az amaránt termesztése visszaszorult Dél és Közép-Amerika eldugott hegyi falvaiba, ahol termesztésük sohasem szünt meg, és itt vészelte át az "ujra felfedezésig" eltelt néhány száz esztendőt. A 70-es évek közepén az Egyesült Államokban John Robson inspirálására kezdődtek meg a kutatások. Napjainkban Európában főként Németországban és Ausztriában termesztik és fogyasztják liszt és puffasztott amaránt formájában.

Termesztési igényeit maximálisan kielégíti klímánk. Ellenállást mutat a legtöbb, a gabonaféléket veszélyeztető kártevővel szemben, így bio módon termeszthető. 1-2 centi mélyre vetik, 50-60 centi sortávra, általában valamilyen vivőanyagal keverve az amúgy kis menyiségű magot( csírátlanított mák, vagy aprószemű sóder). Egy hektár vetési szükséglete 40-50 deka ( búzáé 300kg ), ami 20-30 mázsát hozhat. Amit ha mind elvetnénk, 400-500 hektárt tudnánk bevetni vele (  1 hektárból kb. 15 hektárnyit lehetne vetni ). Abszolút kolonizálásra teremtett növény! Vetési ideje Áprlisban van, amikor már enyhébb az idő. Betakarításkor (nálunk október körül, amikor már elveszti a szinét) kévékbe rendezve hordták be a földről, és úgy csépelték ki.

 

Az amaránt táplálkozási jellemzői:

A külömböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje, zsír, rost, és ásványi anyag, valamint az eszenciális aminosavak közül a lizin tartalma ( izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav ) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabona féléknél. Szakirodalmi és hazai mérésadatok szerint, az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több calciumot,négyszer több cinket tartalmaz s nagy a magnézium tartalma is. (Léder 1998,Szőcs 1995 )

Magnézium tartalma azért is figyelemre méltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak. A vitaminok közül az amarántmag jó riboflavin, niacin, tokoferol forrás. Karotint nem, viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz.

A mag zsírtartalma az emberi szervezet számára előnyös, telítetlen zsírsavakban gazdag. Az amaránt mag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyér sütésre. Ugyancsak felhasználható teasütemények, kekszek,piskóta alapú termékek és pudingfélék készítéséhez is.Az amaránt őrleménnyel készített ételek és termékek fehérje, élelmi rost és ásványi anyag tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké. A boltokban már többféle, amarántból készített élelmiszer kapható: amarántos tészta, amarántkenyérés pattogatott amaránt. A kipattogatott amarántmag igen kellemes, enyhén pörkölt ízű termék. Kiválóan alkalmas reggeli műzlikhez adagolva, tejjel elkeverve. Jól használható panírozáshoz is.

 

Egyedülállóan magas komplex beltartalom!

Az amarántmag beltartalmát vizsgálva és összehasonlítva a búzáéval vagy más gabonafélével több vonatkozásban lényeges eltérést mutat.

 

Termény fehérje (%)Lizin hányad (%),szénhidrát (mg),Calcium (mg)Vas (mg),Magnézium (mg).

Amaránt : 16 8,5 63 162 10 280

Búza : 10 3,5 71 41 3,3 20

Amaránt / Búza : 160% 243% 89% 395% 300% 1400%

 

Kukorica : 9 2,5 75 20 1,8 7

Rozs : 13 4 73 38 2.6 --

Hajdina : 12 5,8 72 33 2,8 --

Rizs : 7 2,7 77 32 1,6 13

 

Az amaránt aminosav összetétele harmonikusan kiegyenlített, ennek köszönhetően fehérje tartalma kiválóan hasznosul.(75%).Állatkisérletek igazolják,hogy a nyers mag fehérjéinek biológiai értéke magasabb még a legközismertebb fehérjeforrásénál is, ami hőkezeléssel még tovább fokozható.

Amaránt 75

Tehéntej 72

Szója 68

Árpa 62

Búza 60

Földimogyoró 52

Kukorica 44

 

Az amaránt kitünő vas,calcium,magnézium,és cink,valamint egyéb mikroelem forrás.

Nemcsak a gabonákat, de valamennyi fontos növényi táplálékunkat figyelembe véve az amaránt vastartalma kiemelkedő, mind mennyiségét, mind pedig biológiai hasznosulását tekintve. Ez nemcsak a vegetáriánusok számára lehet érdekes, akiknek szervezetük vashoz juttatása tápálkozásuk egyik Achilles pontja, hanem a világ lakosságának 20 % át kitevő valamennyi vashiányosnak.

Kiemelkedő a Calcium tartalma is, amely nemcsak meghaladja a tejét, hanem biológiai hasznosulását tekintve a legjobb calcium forrást jelentő élelmiszer. Az amaránt magnézium tartalma nagyságrendel nagyobb a gabonafélékénél, amely jótékony hatással van az elme frisseségének megőrzésére és a szívizom működésére.

 

Ezeket a beltartalmi értékeket még értékesebbé teszi az amaránt glutén mentessége, amelynek köszönhetően lisztérzékenyek számára is elérhető.

 

Az amaránt zsenge leveleit felhasználhatjuk hasonlóan, mint a mángold vagy a spenót, de ezeknél számos tulajdonsága miatt sokkal jobb. Például 3-szor több kalciumot és 3-szor annyi niacint (B3-vitamin) tartalmaznak, mint a spenót levelek. 20-szor több kalciumot és 7-szer több vasat, mint a saláta. Az amaránt levelek kiváló karotin, vas, kalcium-, fehérje-, C-vitamin és megannyi nyomelem forrása.

 

Amaránt vetőmag csomag /kb150-200 mag/:

Korai érésű piros 400,-

Korai érésű arany 400,-

Késői érésű bordó 400,-


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.