Gyógy- és hasznos növények

mag piaca


Üröm

GYÓGYNÖVELFELEDETTÉNYEINK

Üröm
Artemisia vulgaris

gyogynovenypiac.nanoweb.hu kép

Hasonló misztikum övezi az ürmöt, ami egyike legősibb gyógynövényeinknek. Más népeknél az öröm szimbólumnövénye. A keleti gyógyászatból ismert moksa terápia alapanyaga /moksa szó jelentése: megváltás, megszabadulás!/. A legsokatmondóbb népies elnevezésű az Istenfa /artemisia abrotanum/. Latinnevében Artemisz neve fedezhető fel, második tagja a görög abrotonon - ból származik, melynek jelentése: halhatatlan. A tárkony /artemisia dracunculus/, és a fekete üröm /artemisia vulgaris/ szintén elismert, és széles körben használt fűszer és gyógynövény mind a mai napig.

Utóbbit a rossz szellemek /vagy szúnyogok/ elűzésére égették rituálisan, de a hétköznapokban is felbecsülhetetlen segítség volt, mivel bolhaölő fűként is használták, vagy fertőtlenítő hatása végett. Feltárt kunhalmokban végzett archeobotanikai vizsgálat igazolja, hogy a holt mellé ürmöt temettek.

Gyógyhatásai közé tartozik még görcsoldó, vérzéscsillapító, nyugtató, köszvény, reuma, gyulladás csökkentő, rovar - ill. féregűző, vírus, baktériumölő tulajdonságai.

 

Üröm mag 250.-


Szeretnél egy ilyen weblapot teljesen ingyen?
Ez a weboldal a Nanoweb honlapszerkesztővel készült.
© Minden jog fenntartva.